Budynek Sanitarny

typ: budynek publiczny
miejsce: aleja Roguckiego, Płock
autorzy: Ewa Pobudejska
faza: koncepcja konkursowa
czas: maj 2016
powierzchnia: zabudowy: 100 m2
kubatura: 300 m3

Projekt powstał jako efekt udziału w konkursie architektonicznym organizowanym przez firmę Koło, która co roku organizuje konkursy architektoniczne na zaprojektowanie toalet publicznych wraz
z funkcjami towarzyszącymi w różnych miejscach Polski, w zupełnie różnych kontekstach przestrzennych. Tym razem było to typowe dla Polskiego krajobrazu miejskiego osiedle bloków z wielkiej płyty
w Płocku. Wolnostojący Sanitariat zlokalizowany jest na przecięciu kilku ciągów pieszych w okolicy jednej z głównych tras spacerowych

w Płocku czyli Alei Roguckiego. W budynku budynek oprócz funkcji toalet i pomieszczenia dla matki z dzieckiem znajduje się również strefa odpoczynku, stojaki rowerowe, automaty vendingowe oraz elektroniczny panel dotykowy z informacjami o Płocku. Prosta forma budynku nawiązuje do modernistycznej architektury osiedla. Natomiast materiały takie jak panele ze szkła matowego na stalowej podkonstrukcji czy okładzina drewniana z cienkich desek nadają mu lekkości.